İzmir Web Yazılımı

 İnternet sitelerinin gözünüze çarpan ilk yüzü tasarım yapısı ve yerleşimidir. Ziyaretçiler, ilk olarak web tasarımın göze ne denli hoş göründüğüyle ilgilenir. Web sayfasının ön yüzünün arkasında yatan bir aslan vardır ki, bu da web yazılımı olarak malum kod mimarisidir. İntenet sayfalarının hareketli olarak çalışmasına olanak tanıyan bu kodlama mimarileri yardımıyla internet sayfası kullanıcı taleplerine yanıt verebilir. Bir web sayfası tasarım etabının peşinden web yazılımı sürecine eriştiğinde bir fazlaca değişik yazılım kod yapılarını içinde barındıracak şekilde harmanlanarak çalışır duruma getirilir.

Hangi Web Yazılımı Çeşitleri Kullanılıyor?

1- HTML: "Hyper Text Markup Language" Türkçe'ye "Hiper Metin Biçimlendirme Dili" olarak çevirebiliriz. HTML işaretleme türü kendi başına programlama dili olarak kullanılamaz; fakat HTML dilini yorumlayabilen destek programlar vasıtasıyla çalıştırılabilen bir forma bürünebilir. HTML, geçmişten günümüze geliştirilerek HTML5 dediğimiz 5. versiyonuna erişmiştir.

2- CSS: "Cascading Style Sheets" kısaca Türkçe ismiyle "Basamaklı Yoldam Sayfaları" HTML işaretleme diliyle yapılandırılmış kodlamaların görsel bakımdan varlıklı şekilde ekrana yansıtılmasını sağlayabilmek maksadıyla kullanılır. Web sitelerinde kullanılacak boyut, renk, font vb. elemanları tek bir dosya üstünde biriktirerek hızlıca yönetebilmemize olanak sağlayarak işimizi kolaylaştırır. CSS, 3. versiyonuna ulaşmış durumda.

3- JavaScript: Nerede ise tüm web tarayıcılarında kullanılmakta olan dinamik bir programlama dilidir. JavaScript kullanılarak oluşturulan istemci taraflı betikler vasıtasıyla tarayıcının ziyaretçiyle etkileşim sağlaması, tarayıcının denetim edilmesi, senkron olmayan kısaca asenkron şekilde sunucuyla iletişime geçilmesi ve web sayfası içeriklerinin değiştirilebilmesi şeklinde çeşitli işlevsellikler elde edilir.

Şimdiye kadar okuduklarınızla, web yazılımı olarak kullanılan HTML, CSS ve JavaScript mimarilerini sizlerle tanıştırmış olduk. Geçmişte, internet sayfası oluşturmak için HTML ve CSS kafi oluyordu fakat gelişen tasarım biçimleri ve kullananların isteklerine binaen, günümüzde destekleyici platformları web sitelerinin kodlama yapılarının içine dahil ederek kullanıyoruz. Kimi süre zorunluluktan kimi zamansa işleri kolaylaştırıldığı ve web yazılımını hızlandırdığı için framework yapılarını, kütüphaneleri, web yazılım dillerini destekleyici eleman olarak kullanabiliyoruz.

Son tahlilde; web sitelerinin görünen ön yüzlerinin ardında yatan yegane güç web yazılımı ve kod mimarisidir. Doğru tasarlanan internet sayfasını doğru kodlarsanız internet sayfası tadından yenmez.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HTML'in Anlamı ve HTML Kısaltmasının Açılımı

Web Tasarım İzmir

Sezgisel Web Tasarım Nedir?